XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

Az oldal felépítése

Főképernyő

Az 1. ábrán láthatjuk a főképernyőt, mely az oldal betöltése után látható. Kezdetben Debrecen térképét láthatjuk, amelyen fehér körben piros színű körök jelzik a megállóhely csomópontokat.

image
1. ábra Főképernyő

A megállóhely csomópontok egy vagy több megállót tartalmaznak, így rá kell közelíteni a térképre, ha látni szeretnénk a megállókat (2. ábra), melyek fehér körben kék színű körök jelölnek.

image
2. ábra Főképernyő közelítve

Eszközsáv

image
3. ábra Eszközsáv

Az eszköztáron érhetők a legalapvetőbb funkciók:

Keresés járatra, vagy megállóra

A kereső dobozba, ha egy helyi járat számát begépeljük (például 1-es) már a gépelés közben a kereső megjeleníti a lehetséges járatokat. (4. ábra) Ha nem járatszám alapján, hanem megállóhely neve alapján szeretnénk keresni, akkor is hasonlóan jeleníti meg a lehetséges megállókat (5. ábra):

image
4. ábra Járat keresése viszonylat alapján
image
5. ábra Járat keresése megálló alapján

Ha sikerül kiválasztani egy járatot, vagy megállót és a nagyító gombra kattintunk vagy ENTER-t ütünk, akkor elkezdődik a járatinformáció keresése. Ekkor a bal oldali oldalsávon megjelenik a kiválasztott járathoz, illetve megállóhoz tartalmazó információk.

Megállóhely keresésnél a kiválasztás után a bal oldali oldalsávon megjelenik a megállóhelyről induló járatok:

image
6. ábra Járat keresésének eredménye - megálló

Ez után lehetőség van kiválasztani melyik járat és annak melyik útiránya érdekes, s ezzel az alkalmazás megjeleníti a kiválasztott járat útvonalát és megállóhelyeit az oldalsávon és a térképen egyaránt.


Ehhez hasonlóan a járatszám alapján történő keresésnél (pl. 10-es) a bal oldali oldalsávon a járat megállóhelyei fognak megjelenni és ezek megjelennek a térképen is:

image
7. ábra Járat keresésének eredménye - járatszám

Az eszköztár további eszközei közül:

Oldalsáv elemei

image
8. ábra Információs panel

Az oldalsávon láthatók a részletes információk adott járatról, vagy megállóhelyről.

A képen látható elemek:

Térképes megjelenítés elemei

A legtöbb információ és funkció melyeket az eszköztár és az oldalsáv segítségével elérhető, azok a térképen is megjeleníthetők. A térképen alapvetően a megállóhelyek kijelölésével jeleníthetjük meg az ott aktuális részleteket.

Ha a felhasználó a megállóhely fölé viszi az egeret, akkor a megállóhely nevéről kap információt, majd ha ki is jelöli azt, akkor megjelenik egy úgynevezett információs panel (infobox), amely a megállóhelyhez kapcsolódó járatokat sorolja fel. Itt kiválasztva valamely járatot, az oldalsó panelen megjelennek a részletes adatok, illetve a térképen megjelenik a járat útiránya és kijelölésre kerülnek megállóhelyei.

Az infobox bal felső sarkában a megállóhely nevét jelenítjük meg, a jobb felső sarkában egyéb funkciók találhatók:

A térképen a megállóhelyeket különböző ikonok jelzik:

Járat lista

image
9. ábra Járatlista

Az oldalsó panel kinyitásakor először a Járatok listája rész lesz aktív. Ebben a részben fel van sorolva az összes járat. Kattintásra ki lehet választani tetszőleges számú járatot, mely egy adott színnel fel is kerül a térképre. Ismételt kattintással el is tüntethetjük a járatot.

Járat információk

Egy megállóból induló járatról különböző információkat szerezhetünk, ha a térképen megkeressük a megállót, majd kiválasztjuk a járatot. Ez a folyamat több lépésből áll. Első lépésben megkeressük a megállócsomópontot, mely tartalmazza az adott megállót. Ha fölé visszük az egeret, egy üzenetbuborékban megjelenik az adott megálló csomópont neve és, hogy hány megállót tartalmaz (10. ábra).

image
10. ábra Információkérés - megálló csomóponta

Következő lépésben, ahogy azt már említettük, rá kell közelíteni a megállóhely csomópontra, hogy a megállókat is lássuk. Ismét egy üzenetbuborék látható, melyben a megálló neve látható és egy ’Járatok lekérdezése’ felirat (11. ábra), melyre kattintva kilistázza az adott megállóban közlekedő járatok listáját (12. ábra).

image
11. ábra Információkérés - megálló
image
12. ábra Információkérés - adott megállót érintő járatok

Miután megjelent a járatok listája, kiválaszthatjuk, hogy melyikről szeretnénk információt megtudni. Arra kattintva, a bal oldali menüben kiíródnak az információk és a járat kirajzolódik a térképre (13. ábra).

image
13. ábra Információkérés - Járat kiválasztás után

Útvonaltervezés

Többféle lehetőségünk van útvonaltervezésre is. Az indulási- és érkezési pontokat két féle képen választhatjuk ki. Először, ha egy magálló pontjára kattintunk, a megjelenő üzenetbuborék jobb felső sarkában megjelenő ikonok segítségével választhatunk indulási- vagy érkezési pontot.

image
14/a. ábra Megálló kiválasztása útvonaltervezés esetén
image
14/b. ábra Megálló kiválasztása útvonaltervezés esetén

Az első két ikon, melyek segítségével útvonalat tervezhetünk:

startIcon - Induló állomás kiválasztása

endIcon - Célállomás kiválasztása

A másik lehetőség ezen két pontnak a kiválasztására, ha egerünk jobb gombjával kattintunk. Ekkor felugrik egy üzenetbuborék, melyben kiválaszthatjuk, hogy erről a pontról szeretnénk indulni vagy erre a pontra szeretnénk érkezni (14/a. ábra).

A harmadik lehetőség, ha a bal oldali panelen begépeljük az indulási illetve érkezési megállóhely nevét. Néhány karakter begépelése után a program felajánlja a lehetséges megállóhelyeket (14/b. ábra).

A negyedik lehetőség, ha a bal oldali panelen begépeljük az indulási illetve érkezési címet. A keresőmező automatikusan Debrecen városra van beállítva, így a település nevét nem kell begépelni. Cím keresésnél tetszőlegesen lehet csak közterület névre is keresni, illetve a közterület típusát sem kötelező megadni, a térképszolgáltató (Bing Map) megpróbálja beazonosítani. Gyakorlatilag ugyanúgy kell használni, mint egy térképszolgáltatást (Bing Map, Google map). Például ha csak annyit írunk be, hogy "Magyar", akkor a Magyar utca közepére ugrik. Ha annyit írunk be, hogy "Magyar 12", akkor a Magyar utca 12. számhoz ugrik.

Miután beállítottuk az útvonalunk, a bal oldali panelben beállíthatjuk a megfelelő dátumot és a Keresés gomb lenyomására elkészülnek a lehetséges útvonalak. A program külön ad lehetőségeket a leggyorsabb út, legkevesebb átszállás és a legkevesebb gyaloglásra. Kiválasztva az egyes lehetőségeket, a felsorolás alatt részletes útvonaltervet találunk, mely tartalmazza az időt és távolságot is, valamint a térképre is kirajzolódik az útvonal (15. ábra).

image
15. ábra Lehetséges útvonalak